Opnames vervolgdelen Avatar hervat in Nieuw-Zeeland

11 jaar na de eerste film zijn 'Avatar' 2 en 3 bijna klaar

Een vervolg op James Camerons sci-fi-filmkaskraker “Avatar” zal volgende week voor het eerst weer in productie gaan sinds het werd onderdrukt door wereldwijde inspanningen om het coronavirus in bedwang te houden, zei producer Jon Landau vrijdag.

De film- en tv-productie kwam medio maart tot stilstand over de hele wereld, maar keert langzaam terug in sommige landen, waaronder Nieuw-Zeeland, waar het vervolg “Avatar” wordt gefilmd.

“Onze #Avatar-sets zijn klaar – en we kunnen niet blijer zijn om volgende week terug te gaan naar Nieuw-Zeeland”, schreef Landau op Instagram onder een foto van twee boten op de set. Landau identificeerde ze als de Matador, een hogesnelheidsschip, en de Picador, een jetboot.

Autoriteiten in Nieuw-Zeeland, waar het coronavirus dramatisch vertraagde nadat de regering een strikte lockdown had opgelegd, hebben de filmindustrie garanties goedgekeurd voor het hervatten van producties. Elke set heeft een vergunning nodig om mensen weer aan het werk te krijgen.

“Avatar”, uitgebracht in 2009, was tot juli 2019 de best scorende film aller tijden, toen hij werd ingehaald door de superheldenfilm “Avengers: Endgame”.

Cameron werkt al jaren aan ‘Avatar’-sequels en hun release is verschillende keren vertraagd. De tweede aflevering staat gepland voor december 2021, gevolgd door drie andere in december 2023, december 2025 en december 2027.

De ‘Avatar’-sequels worden gedistribueerd door Walt Disney Co., dat de franchise overnam toen het in 2019 film- en tv-bedrijven kocht van 21st Century Fox.