Moslims vieren zondag suikerfeest

Baklava bestaat uit laagjes filodeeg, dat op bladerdeeg lijkt, gevuld met gemalen stukjes noot, doorgaans walnoot of pistache maar ook wel amandel

Moslims in België zullen net zoals in Nederland en een groot deel van de wereld, Eid ul-Fitr op zondag 24 mei vieren.

Het einde van de ramadan is in zicht: op zondag 24 mei wordt het vasten verbroken met het Suikerfeest (Eid-al-Fitr). Normaal gesproken is dit voor moslims een van de grootste vieringen van het jaar, maar in 2020 gaat het er sober aan toe wegen het coronavirus.

Het Suikerfeest – ook wel het “Kleine Feest” (Turks: Şeker Bayramı) – is de uitbundigste gebeurtenis in het islamitische jaar. Na dertig dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeën te hebben wordt de traditionele Ramadan (Vastenmaand) afgesloten.

Op de laatste dag van de vastenmaand Ramadan gaat vrijwel iedere moslim op de wereld naar een moskee voor het uitspreken van het feestgebed. Na het gebed omhelst men elkaar en kan het feest beginnen. Kinderen kussen de hand van hun ouders en brengen die naar hun voorhoofd. Het feest duurt vaak meerdere dagen,