Video: Erdoğan en Japanse premier openen het grootste ziekenhuis van Istanbul

Wat naar verwachting een prachtige ceremonie zou worden, veranderde in een ingehouden gebeurtenis als gevolg van de pandemie van het coronavirus, maar Başakşehir Çam (Pine) en het Sakura City-ziekenhuis, het grootste van Istanbul, werden donderdag officieel geopend.

President Recep Tayyip Erdoğan, die voor het eerst in twee maanden zo’n evenement persoonlijk bijwoonde, huldigde het ziekenhuis in met de Japanse premier Shinzo Abe, die de ceremonie bijwoonde via een videoverbinding. Er waren maar weinig mensen die de ceremonie bijwoonden en ze moesten allemaal op een steenworp afstand van elkaar staan en zaten op stoelen die ver uit elkaar stonden, in overeenstemming met sociale afstandsmaatregelen.

Het complex, een product van Turks-Japans partnerschap, zal een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van wat de ceremonie kleinschalig heeft gemaakt: de COVID-19-pandemie. Het ziekenhuis, dat deel uitmaakt van de inspanningen van Turkije voor een grote herziening van zijn gezondheidszorg, werd op 20 april gedeeltelijk geopend toen de autoriteiten de opening van nieuwe ziekenhuizen in een stroomversnelling hebben gebracht als reactie op de pandemie. De meeste gevallen in Turkije bevinden zich in Istanbul en de regering bouwt al twee ziekenhuizen exclusief om een stortvloed aan COVID-19-gevallen op te lossen.

Het ziekenhuis heeft de capaciteit om dagelijks tot 35.000 poliklinische patiënten te bedienen en 500 operaties uit te voeren. Het herbergt ook 226 “observatie-eenheden” die kunnen worden omgevormd tot intensive care-eenheden. Bestaande uit 10 blokken en gebouwd op een oppervlakte van 789.000 vierkante meter, is het enorme complex het tweede stadsziekenhuis in Istanbul, na het gebouw aan de Aziatische kant van de stad. Het heeft een totale bedcapaciteit van 2.682 bedden en 456 bedden voor intensieve zorgen. Ongeveer 725 klinieken zullen patiënten in de hele stad, de meest bevolkte metropool van het land, en patiënten uit andere steden bedienen.

De uitgestrekte compound herbergt een algemeen ziekenhuis, een ziekenhuis voor hart- en vaatziekten, een ziekenhuis voor orthopedie en neurologie, een kinderziekenhuis, een kraamkliniek, een oncologisch ziekenhuis, een psychiatrisch ziekenhuis en een ziekenhuis voor fysieke geneeskunde en revalidatie.

Tijdens de opening van het ziekenhuis, een project van de Turkse Rönesans Healthcare Investment en de in Japan gevestigde Sojitz Corporation, zei Erdoğan dat het bijdraagt aan de diepgewortelde en multidimensionale Turks-Japanse vriendschap.

Erdoğan prees de gloednieuwe faciliteit en noemde het “een van de trotse monumenten van Istanbul, niet alleen qua esthetiek, maar ook met zijn technologische infrastructuur, bijbehorende gebouwen, locatie, faciliteiten en andere kenmerken.” Dergelijke ziekenhuizen zetten Istanbul op de internationale kaart wat betreft gezondheidszorg, voegde hij eraan toe.

Abe zei dat de naam van het nieuwe ziekenhuis “Çam” betekent, wat dennenboom betekent, symbool stond voor de gezondheid, evenals de Japanse Sakura-kersenbloesem.

Abe zei dat hij de inspanningen van Turkije tegen de verspreiding van het coronavirus onder de “sterke” leiding van Erdoğan en de regering respecteerde.

“Ik wil graag mijn waardering en dankbaarheid overbrengen aan iedereen die deel uitmaakte van dit initiatief. Çam en Sakura City Hospital zijn een van de grootste ziekenhuizen in Turkije, uitgerust met de nieuwste technologie”, zei hij.