Moskeeën zullen onder strikte maatregelen heropenen

Ramadan Kareem, de moslimjongen bidt in de moskee, de kleine jongen bidt tot God, vrede en liefde in de heilige maand ramadan

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vrijdag nieuwe richtlijnen voor de heropening van moskeeën in Turkije opgesteld, die voor 29 mei zijn vastgesteld.

De moskeeën, die op 16 maart zijn gesloten voor gemeenschappelijke gebeden, zullen alleen open zijn voor collectieve gebeden voor het middag-, middag- en vrijdaggebed. Er is nog steeds een verbod op ochtend-, avond- en nachtgebeden.

Het ministerie zei dat vrijdaggebeden, een van de drukste collectieve gebeden, zullen worden verricht buiten moskeeën. Het grootste deel van de gemeente moest voor de pandemie gewoonlijk buiten bidden, aangezien moskeeën altijd vol gelovigen zaten voor het eens per week bidden dat verplichte valide moslimmannen in de moskee moesten worden verricht. Vrijdaggebeden zijn alleen beschikbaar in moskeeën met grote binnenplaatsen en buitenruimte en deze worden door de lokale autoriteiten in elke provincie uitgezocht.

Lokale moeftiaten zullen ook plaatsen kunnen bepalen waar vrijdaggebed alleen kan worden verricht. Dit betekent dat gebeden kunnen worden verricht in open ruimtes als er geen moskee is die geschikt is voor de grote gemeenten. Traditionele vrijdagpreken die aan gebeden voorafgaan, worden niet gehouden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf ook het bevel dat het vrijdaggebed ‘zo snel mogelijk moet worden verricht’.

Volgens de verklaring van het ministerie moet iedereen die de gebeden bijwoont een gezichtsmasker dragen. Er komt een verbod op materialen in moskeeën die kunnen dienen als broedplaats voor infecties. Deze omvatten gebedskralen, rahle of kleine leesbureaus voor het reciteren van de koran en schoenlepel. Airconditioners worden ook niet ingeschakeld en in plaats daarvan wordt de natuurlijke luchtcirculatie in de moskeeën gehandhaafd. Fonteinen, toiletten en soortgelijke plaatsen waar de gelovigen de wassing nemen voorafgaand aan het gebed, blijven gesloten.

De gelovigen worden ook aangespoord om hun eigen gebedsmatten mee te nemen en de plaatselijke religieuze autoriteiten krijgen de opdracht om wegwerpmatten te leveren.

De autoriteiten vragen de gelovigen ook om het sunnah-hoofdstuk van gebeden, dat niet verplicht is, over te slaan en in plaats daarvan thuis uit te voeren, in een poging de tijd die in de moskee doorgebracht wordt te verminderen, om het risico op infectie te voorkomen. Lokale autoriteiten krijgen ook de opdracht om sociale afstandsmarkeringen in de moskeeën aan te brengen.

Graven van gerespecteerde moslimmystici blijven gesloten voor bezoeken en er worden buiten barrières geplaatst om te voorkomen dat bezoekers de muren raken. Graven, zoals die van Eyüp Sultan, een gerespecteerde islamitische figuur, in Istanbul, zien bezoekers vaak de muren aanraken in de hoop gezegend te worden.