LNA luchtmachtchef: “Binnen enkele uren gaan jullie de grootste luchtcampagne zien in Libië tegen de Turken”

Generaal Haftar geeft opdracht om alle Turkse doelen aan te vallen

Het door Rusland gesteunde Libische Nationale Leger (LNA) kondigde aan dat het voorbereidingen treft om ‘de komende uren’ een grote luchtcampagne tegen Turkse doelen te lanceren, meldde Bloomberg donderdag.

De verklaring signaleert een mogelijke escalatie in de strijd tussen de door Turkije gesteunde regering in Tripoli en de in het oosten gevestigde LNA-troepen onder leiding van generaal Khalifa Haftar, die mogelijk op zoek is om terug te slaan nadat ze maandag een belangrijke vliegbasis ten zuidwesten van Tripoli hadden verloren.

“Je staat op het punt de grootste luchtcampagne in de Libische geschiedenis de komende uren te zien”, citeerde Bloomberg de luchtmachtchef van de LNA, Saqr al-Jaroushi, in een verklaring.

“Alle Turkse posities en belangen in alle steden zijn legitieme doelen voor onze luchtmachtjets en we roepen burgers op om bij hen vandaan te blijven.”

Analisten zeggen dat de bijdragen van Turkije van cruciaal belang waren om de internationaal erkende regering van nationaal akkoord (GNA) maandag de vliegbasis al-Watiya te laten veroveren, aangezien Turkse drones en artillerie wekenlang op de basis hadden geslagen voordat LNA-troepen zich terugtrokken.

Turkije heeft ook duizenden strijders van geallieerde milities in Syrië ingevlogen om te helpen bij de Libische strijd, volgens wijdverspreide mediaberichten.