Turkije en Qatar verhogen de valutaswaplimiet tot $ 15 miljard

Turkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi A.S

Qatar heeft een reddingslijn voor de Turkse economie aanbesteed en heeft aangeboden de uitgeputte deviezenreserves van het land met maar liefst $ 10 miljard te versterken.

De centrale bank van Turkije zei in een verklaring dat de twee landen een swapovereenkomst hadden uitgebreid die voor het eerst werd gesloten tijdens een valutacrisis van 2018, waarmee de nauwe banden tussen president Recep Tayyip Erdogan en de rijke Golfstaat opnieuw werden bevestigd.

Volgens de bijgewerkte overeenkomst, waarbij Ankara Turkse lira ruilt voor Qatarese riyal, is de maximumlimiet voor valutaswaps tussen de centrale banken van de twee landen verdrievoudigd van het equivalent van $ 5 miljard tot $ 15 miljard. De riyal is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

De bank zei dat het doel van de overeenkomst was om ‘de bilaterale handel in respectieve lokale valuta te vergemakkelijken en de financiële stabiliteit van de twee landen te ondersteunen’.

De centrale bank van Turkije is al weken op zoek naar swapovereenkomsten met leden van de G20-groep van landen die haar in staat zouden stellen vreemde valuta veilig te stellen om haar slinkende reserves te versterken.

Maar de Amerikaanse Federal Reserve en andere landen lijken terughoudend te zijn om Turkije te steunen, dat als kwetsbaar wordt beschouwd voor de gevolgen van de wereldwijde coronaviruscrisis vanwege zijn sterke afhankelijkheid van buitenlandse financiering, zijn lage reserves en zijn onorthodoxe monetaire beleid.

Qatar, ‘s werelds rijkste staat per hoofd van de bevolking dankzij de grote gasreserves, is een trouwe bondgenoot van Turkije geworden, aangezien de twee landen hun krachten hebben gebundeld tegen Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten tijdens een aantal regionale geschillen.

President Erdogan schaarde zich achter Qatar nadat er in 2017 een door Saudi-Arabië geleide blokkade was opgelegd aan het emiraat. Het jaar daarop, toen Turkije werd getroffen door een dramatische waardevermindering van de valuta, beloofde Doha 15 miljard dollar in het land te investeren – een actie die werd gezien als een belangrijke steunbetuiging midden in de crisis.