Steeds minder nieuwe coronagevallen in Turkije

Het totale aantal gevallen van coronavirus in Turkije steeg dinsdag tot 151.615, met 1.022 nieuwe infecties die de afgelopen 24 uur zijn gemeld, zei minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca.

Volgens Koca werden ook 28 nieuwe dodelijke slachtoffers geregistreerd, waardoor het COVID-19-dodental in het land opliep tot 4.199.

“Er is een verwachte afname van het aantal nieuwe gevallen. Het aantal patiënten dat intensieve zorg nodig heeft, neemt ook af”, zei hij.

Het aantal nieuwe infecties op dinsdag was het laagste aantal sinds Turkije op 25 maart, slechts 15 dagen nadat het land zijn eerste bevestigde geval had aangekondigd.

Met een afnemend aantal nieuwe gevallen en degenen die herstelden, goed voor meer dan 70% van alle gevallen in het land, verklaarde het ministerie van Volksgezondheid de uitbraak onder controle.

De regering had eerder aangegeven dat ze de beperkingen in juni zou versoepelen en de sociale media zijn overspoeld met een onbevestigd “schema” van normalisatiestappen, met exacte data voor de heropening van bedrijven, scholen en openbare ruimtes. De uitgaansverboden behoren tot de strengste maatregelen die Turkije heeft genomen, aangezien sommige mensen de oproepen om thuis te blijven in de eerste stadia van de uitbraak in maart trotseerden. De beweging, die werd verlengd naarmate de lentetemperaturen meer mensen naar buiten lokten, is tot dusver succesvol geweest. Het succes wordt toegeschreven aan de versoepelingen bij elke volgende avondklok. Het publiek mag naar de dichtstbijzijnde bakker gaan en, in de recente avondklok, ook om boodschappen te doen.

Ondertussen hebben de autoriteiten als gevolg van de pandemie officieel een reisverbod in vijftien grote steden met vijftien dagen verlengd, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag bekend. In een verklaring zei het ministerie dat het reisverbod zal gelden tussen 20 mei en 3 juni en dat er strikte administratieve boetes worden opgelegd aan degenen die niet voldoen aan de reisbeperkingen. Het ministerie voegde toe dat lucht-, land- en zeevervoer van en naar deze provincies beperkt zal zijn.

De steden onder het reisverbod zijn Istanbul, Ankara, Izmir, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van en Zonguldak.

Eerder in april heeft Turkije het eerste reisverbod van het land in 31 provincies opgelegd om de verspreiding van het virus tegen te gaan en later een aantal van hen opgeheven naarmate het aantal gevallen verbeterde.