Erdogan: “Turkije kondigt een 4-daagse landelijke afsluiting aan tijdens de Eid-vakantieperiode”

Turkse President Recep Tayyip Erdogan

Turkije heeft besloten een nationale blokkering van vier dagen op te leggen tijdens de Eid al-Fitr-vakantie tussen 23 en 26 mei als onderdeel van de maatregelen tegen de coronaviruspandemie, kondigde president Recep Tayyip Erdoğan maandag aan na een wekelijkse kabinetsvergadering.

Ankara heeft de afgelopen vijf weekenden, evenals op nationale feestdagen, in de grote steden afgesloten, om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te vertragen.

Turkije viert gewoonlijk de feestdag en markeert het einde van de heilige vastenmaand Ramadan, over een periode van drie dagen. De vakantieperiode van dit jaar valt tussen 24 en 26 mei.

Erdoğan zei ook dat scholen in Turkije deze termijn niet heropenen en dat het nieuwe schooljaar in september begint.

De president voegde eraan toe dat reisbeperkingen gedurende 15 dagen worden uitgebreid tot 15 van de Turkse provincies.

Daarnaast werd de huisarrestperiode voor gevangenen die in het kader van coronavirusmaatregelen werden vrijgelaten, met twee maanden verlengd.

“Turkije wint met succes de strijd tegen deze uitbraak”, zei Erdoğan, en hij vroeg de burgers zich te houden aan de regels voor sociale afstand en waarschuwde dat er strengere maatregelen zouden kunnen worden genomen als de verspreiding van het virus zou toenemen.

Erdoğan zei verder dat het land geen enkele moeite had om aan de vraag naar medische en hygiënische apparatuur te voldoen.

Hij benadrukte dat de pandemie alleen kan worden beëindigd door het virus wereldwijd te elimineren.

Turkije is de afgelopen weken geleidelijk begonnen met het nemen van maatregelen voor normalisatie na het coronavirus.

Als onderdeel van het normalisatieproces zei Erdoğan dat moskeeën in Turkije gedeeltelijk zouden worden geopend, te beginnen met gebedsdiensten op vrijdag 29 mei.

Op 16 maart kondigde de religieuze autoriteit van het land, Diyanet, een landelijk verbod op gebedsbijeenkomsten, inclusief vrijdaggebeden, aan na de uitbraak van het coronavirus.

Erdoğan herhaalde dat de staat in deze turbulente tijden achter zijn volk zou staan ​​en zei dat er financiële hulp was verleend aan 5,5 miljoen burgers met een laag inkomen.

De president riep de burgers op om op 19 mei de Jeugd- en sportdag te vieren door om 19.19 uur het volkslied te zingen.