Turkije heeft een nieuwe missie in Libië

Turkse SAT commando's in Libië

Interessante ontwikkelingen vinden plaats in Libië, waar Turkije de internationaal erkende regering van nationaal akkoord (GNA) en haar legitieme strijdkrachten heeft ondersteund in het kader van een overeenkomst van november 2019.

De Turkse regering identificeerde destijds een originele reeks doelstellingen, die sindsdien zijn bijgewerkt in het licht van de ontwikkelingen ter plaatse. Wat is het nieuwe doel van Turkije in Libië? Voordat ik de details van de nieuwe missie deel, moet ik verschillende punten onderstrepen.

Het machtsevenwicht in Libië kantelde tegen de krijgsheer Khalifa Haftar en zijn milities. Deze verandering komt tot uiting aan de onderhandelingstafel en op het slagveld. Met Turkse steun slaagde de legitieme regering van Libië erin een militair offensief van Haftar te stoppen, dat de steun geniet van Franse, Russische, Egyptische en Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Volgens bronnen is de gewapende dronevloot van Turkije, die een actieve rol speelde in Operatie Spring Shield om de Russische luchtverdedigingssystemen in de Syrische provincie Idlib te verlammen, nu actief in het Libische theater.

Turkse drones hebben het speelveld geëgaliseerd door Haftars luchtoverwicht te beëindigen en GNA-troepen in staat te stellen een tegenoffensief te lanceren en het beleg van Tripoli te breken. Het resultaat van die operatie valt nog te bezien, maar we weten al dat de krijgsheer Haftar onder toenemende druk staat vanwege zijn militaire mislukking, ondanks de enorme buitenlandse steun.

Hetzelfde geldt voor diplomatieke onderhandelingen. Het is geen geheim dat Haftar weigerde de Conferentie van Berlijn bij te wonen, ondanks dat hij naar de Duitse hoofdstad was gereisd, en hij negeerde de oproepen van de internationale gemeenschap voor een staakt-het-vuren terwijl hij burgers in Tripoli bleef vermoorden. Let niet op de valse oproep van Haftar om de vijandelijkheden tijdens de heilige maand Ramadan stop te zetten.

Terwijl de machtsverhoudingen in zijn nadeel verschoven, begon de door het buitenland gesteunde krijgsheer zich te verschuilen achter het woord ‘staakt-het-vuren’. Iedereen weet echter dat het enige wat Haftar echt wil, de legitieme regering van Libië omver werpt en dat hij op zoek is naar een kans om dat doel te bereiken.

Vorige week vonden er twee belangrijke ontwikkelingen plaats in de diplomatieke onderhandelingen voor Libië. Ten eerste heeft een groep donateurs van Haftar, die zich verzet tegen de stappen van Turkije om zijn rechten in het oostelijke Middellandse Zeegebied te verdedigen, een gezamenlijke verklaring afgelegd.

Het werd gesteund door Frankrijk, Griekenland, de Grieks-Cyprioten, Egypte en de VAE en bekritiseerde de acties van Turkije in het oostelijke Middellandse Zeegebied, samen met zijn steun aan de legitieme regering van Libië.

Israël, dat in het verleden met genoemde landen heeft samengewerkt, heeft met name die verklaring niet ondertekend. Waarom Israël deze handelwijze heeft gekozen, is een belangrijke vraag en verdient het om nader te worden besproken.

De tweede belangrijke ontwikkeling vond plaats aan het NAVO-front, zoals secretaris-generaal Jens Stoltenberg waarschuwde voor de vergelijking van de door Libië erkende leider van de Verenigde Naties, Fayez al-Sarraj, en de krijgsheer Haftar en de NAVO-steun voor de GNA in Tripoli beloofde.

Stoltenberg sprak vervolgens met president Recep Tayyip Erdoğan en de Libische premier, en vertelde hen dat de NAVO bereid was de Libische regering te helpen bij het opbouwen van defensie- en veiligheidsinstellingen.

Het is mogelijk om te beweren dat de NAVO niet tevreden is met de Russische aanwezigheid in Libië en dat de belofte van Stoltenberg de waardering van de organisatie voor het militaire succes van de Libische GNA ter plaatse weerspiegelde.

Ongeacht het doel van Stoltenberg, deze laatste zet zal de hand van de Libische regering in diplomatieke onderhandelingen aanzienlijk versterken.

Wat de nieuwe doelstelling van Turkije in Libië betreft, beantwoordde Ankara de oproep van Tripoli om hulp in een poging het legitieme politieke leiderschap van het land te versterken en Haftar te dwingen deel te nemen aan de onderhandelingen.

Vandaar Turks contact met Europese belanghebbenden en diplomatieke onderhandelingen in Moskou voorafgaand aan de conferentie in Berlijn. Met andere woorden, Turkije hield zich bezig met faciliterende diplomatie. Maar Haftar negeerde die stappen en de door Turkije gesteunde Libische autoriteiten voerden succesvolle militaire operaties uit om de hand van Haftar verder te verzwakken.

In het licht van de meest recente ontwikkelingen heeft Turkije een nieuwe doelstelling in Libië vastgesteld. Ankara wil Haftar niet langer dwingen om deel te nemen aan diplomatieke onderhandelingen.

In plaats daarvan is de nieuwe missie om deze bron van instabiliteit, deze moordenaar van de burgerbevolking van Tripoli, failliet te laten gaan.