Extremistische christenen monteren Varkenskop op moskeedeur in Duitse stad

Het hoofd van het varken werd bevestigd aan de deur van de Fatih-moskee in Vaihingen, Duitsland, 17 mei 2020

Twee niet-geïdentificeerde mensen plaatsten zaterdagavond een varkenskop op de deur van de Fatih-moskee van de Turks-Islamitische Unie voor Religieuze Zaken (DITIB) in de Zuid-Duitse stad Vaihingen, meldden lokale media zondag.

Het incident werd geregistreerd door de bewakingscamera’s in de moskee. In de beelden worden de daders gezien in een bedrijfswagen uit een naburige stad. Nadat ze het hoofd van het varken aan de hoofdingang van de moskee hadden bevestigd, maakten ze foto’s van hun act. De niet-geïdentificeerde personen zouden tussen de 25 en 30 jaar oud zijn.

Ongeveer een uur na het incident namen leden van de moskee contact op met de politie, die een onderzoek instelde.

Het hoofd van de moskee, Latif Pekmezci, was ontsteld over de aanval en veroordeelde deze krachtig.

De Turkse minister van Justitie, Abdulhamit Gül, veroordeelde de aanval in een tweet op maandag en noemde het het “nieuwste voorbeeld van racistische haat tegen moslims”.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu sloot zich maandag aan bij de veroordeling in een Tweet waarin stond dat de daders onmiddellijk gepakt moesten worden.

“Zelfs tijdens de heilige maand Ramadan en de epidemie zet racisme en vijandigheid tegen de islam zich in Europa voort. Het symbool dat bij deze lelijke gebeurtenis wordt gebruikt, geeft eigenlijk deze ziekelijke mentaliteit weer”, zei hij.

Soortgelijke aanvallen op moskeeën komen steeds vaker voor in Duitsland. Vorig jaar werden op de plek van een moskee in Mönchengladbach een varkenskop en verschillende zakjes bloed geplaatst. Een islamitische vereniging in Rostock was ook het slachtoffer van een dergelijke aanval, waarbij een varkenskop en verschillende hoeven op het terrein van hun geplande moskee werden geplaatst.

In 2019 werden in Duitsland 184 aanvallen op moskeeën geregistreerd – gemiddeld om de dag.