VIDEO: Turkse drones vernietigen het Russische luchtverdedigingssysteem in Libië, Verenigde Arabische Emiraten, Israël, Frankrijk en Griekenland kijken toe

Turkse drones game changer in opgelaaid conflict in Libië

Een drone-aanval door het Turkse(gesteundGNA) leger op zaterdag vernietigde een door Rusland gemaakt Pantsir-luchtverdedigingssysteem dat werd ingezet door de zelfverloofde generaal Khalifa Haftar.

Volgens een verklaring van Muhammed Kununu, de militaire woordvoerder van de door de VN gesteunde regering van nationaal akkoord (GNA), richtten de luchtelementen van het Libische leger zich op het Pantsir-systeem, dat zojuist door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) was geleverd aan de belangrijkste vliegbasis al-Watiya.

Het Libische leger heeft onlangs veel steden bevrijd uit de militie van Haftar als onderdeel van Operatie Volcano of Rage.

Daarna lanceerde het leger een operatie om de vliegbasis Al-Watiya, gelegen op 140 kilometer (86,9 mijl) ten zuidoosten van Tripoli, van Haftar in te nemen.

Na de afzetting van wijlen dictator Moammar Gadhafi in 2011, werd de legitieme regering van Libië in 2015 opgericht onder een door de VN geleide politieke overeenkomst.

Sinds april 2019 wordt de GNA aangevallen door de troepen van Haftar, gevestigd in Oost-Libië, en zijn meer dan 1.000 mensen gedood bij het geweld. De GNA heeft de afgelopen weken aanzienlijke voordelen behaald tegen troepen die loyaal zijn aan krijgsheer Haftar, gesteund door Frankrijk, Rusland, de VAE en Egypte, terwijl sommige provincies hun steun aan de officiële regering aankondigden na maanden van bombardementen en beschietingen door Haftar op burgers , ziekenhuizen en scholen. Bekijk videobeelden hieronder!