Turkije opent op 20 mei deuren voor ‘gezondheidstoeristen’ uit 31 landen

Turkije zal buitenlandse patiënten uit 31 landen gaan accepteren als onderdeel van de inspanningen om de economie te heropenen en de coronavirusbeperkingen te verminderen, aldus het ministerie van Volksgezondheid zaterdag.

Het ministerie zei dat het bepaalde veiligheidsvoorwaarden en isolatieregels heeft opgesteld voor buitenlandse patiënten om het land binnen te komen, om opgenomen te worden in ziekenhuizen en om behandeld te worden.

In de verklaring van het ministerie staat dat de maatregelen zowel voor de patiënten als hun begeleiders gelden. Afhankelijk van de voorwaarden mogen maximaal twee begeleiders per patiënt het land in. De patiënten en de begeleiders ondergaan een COVID-19 PCR-test of er worden tegen betaling monsters genomen voor de PCR-test wanneer ze Turkije binnenkomen vanaf de luchthavens of grenspoorten.

Als er COVID-19-tests beschikbaar zijn in hun thuisland, moeten patiënten de test binnen 48 uur voorafgaand aan hun reis afleggen en een negatief COVID-19 PCR-testresultatenpapier meenemen. Alleen COVID-19-negatieve personen worden in het land geaccepteerd.

Na binnenkomst in Turkije worden de patiënten en hun begeleiders direct naar het ziekenhuis gebracht waar ze een afspraak hebben en worden ze nergens anders ondergebracht. Alleen de patiënten die uit het buitenland komen, krijgen één verdieping of gang van het ziekenhuis toegewezen.

De 31 landen omvatten Irak, Libië, Azerbeidzjan, Georgië, Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan, Griekenland, Oekraïne, Rusland, Djibouti, Algerije, Kosovo, Macedonië, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Roemenië, Servië, Bulgarije, Moldavië, Somalië, Koeweit, Qatar, Bahrein, Oman, Duitsland, het VK, Nederland, Pakistan, Kirgizië en de Turkse Republiek Noord-Cyprus.

De patiënten van orthopedie en traumatologie, algemene chirurgie, kinderchirurgie, urologie, oogziekten, cardiologie, cardiovasculaire chirurgie, chirurgische oncologie, gynaecologische oncologiechirurgie, medische oncologie, radiotherapie, hersen- en zenuwchirurgie, hematologie, intensive care, geassisteerde reproductiebehandeling aanvragen, orgaantransplantatie en beenmergtransplantatie, worden in het land geaccepteerd.

De patiënten worden geregistreerd op de patiëntenkaart van International Health Services Inc. (USHAS) en na voorafgaande goedkeuring wordt hun toestemmingsbrief naar de gerelateerde instellingen gestuurd. Documenten die nodig zijn voor de pre-goedkeuring zullen door USHAS worden aangekondigd.

Turkije is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de topbestemmingen voor medisch toerisme en trekt volgens officiële gegevens in 2018 bijna 1 miljoen buitenlandse bezoekers aan voor behandelingsdoeleinden.

Gezondheidstoerisme omvat een breed scala aan behandelingen, van medisch toerisme, zoals behandeling en chirurgie in ziekenhuizen; thermisch toerisme, met diensten zoals herstel en rust in thermische faciliteiten; en toerisme voor ouderen en gehandicapten, met langdurig verblijf bij sociale activiteiten in geriatrische behandelcentra.