Italië opent begin juni de grenzen voor toeristen

Italië zal vanaf begin juni weer opengaan voor toeristen en de verplichte quarantaineperiode van 14 dagen schrappen, zei de regering zaterdag, omdat het de uitgang van de afsluiting van het coronavirus heeft versneld.

Premier Giuseppe Conte heeft sinds begin maart een economisch verlammende sluiting afgedwongen om een pandemie tegen te gaan die tot nu toe meer dan 31.500 mensen in Italië heeft gedood.

De stopzetting stopte alle vakanties in een land dat sterk afhankelijk was van de toeristenindustrie. Hoewel Italië zijn grenzen nooit formeel heeft gesloten en mensen heen en weer heeft kunnen laten gaan om werk- of gezondheidsredenen, heeft het verkeer voor toerisme verboden en heeft het een isolatieperiode van twee weken opgelegd voor nieuwkomers.

Vanaf 3 juni mogen alle bezoekers binnen zonder verplichting tot zelfisolatie. Italianen kunnen ook tussen regio’s verhuizen, hoewel lokale autoriteiten het reizen kunnen beperken als de infectie toeneemt.

Verplaatsingen van en naar het buitenland kunnen worden beperkt door een regionaal besluit “met betrekking tot specifieke staten en gebieden, in overeenstemming met de beginselen van toereikendheid en evenredigheid met het epidemiologische risico”, aldus de regering.

Het laatste decreet is ook een zegen voor de Italiaanse landbouwsector, die afhankelijk is van ongeveer 350.000 seizoensarbeiders uit het buitenland.