Çavuşoğlu: “Frankrijk wilde YPG helpen bij het creëren van een terreurstaat in Syrië”

Mevlüt Çavuşoğlu tijdens een persconferentie in Ankara

Minister van Buitenlandse Zaken Çavuşoğlu beschuldigde Frankrijk er vrijdag van te hebben geprobeerd de YPG te helpen een terreurstaat te vormen in het noorden van Syrië.

“Frankrijk wilde YPG-elementen helpen bij het uithollen van een terreurstaat in Noord-Syrië. Maar na onze Operatie Peace Spring zijn hun plannen mislukt, ‘zei Çavuşoğlu tijdens een live uitzending, verwijzend naar de Syrische vleugel van de terroristische groep PKK.

“Sindsdien zijn ze tegen Turkije op elk internationaal platform, inclusief hun steun voor Haftar in Libië,”, zei hij, kritiek op de steun van de Franse regering voor de krijgsheer.

‘Er zijn tal van Koerdische politici, die getalenteerd zijn en in staat zijn om de Syrische Koerden in hun respectieve gebieden te vertegenwoordigen. Maar de YPG-terroristen zijn niet degenen om mee samen te werken, ‘waarschuwde hij.

Later in de uitzending bleef de topdiplomaat naar Frankrijk uithalen vanwege zijn steun aan de onwettige Haftar-regel in het Noord-Afrikaanse land.

‘Ondanks een NAVO-verklaring blijft Frankrijk hem steunen’, zei hij.

De NAVO-secretaris-generaal, Jens Stoltenberg, zei donderdag dat de NAVO klaar is om de internationaal erkende regering van Libië onder leiding van Fayez al-Sarraj te steunen.

In een interview met het Italiaanse dagblad La Repubblica zei Jens Stoltenberg dat de NAVO 30 partners heeft, die op veel punten verschillende standpunten innemen, maar voegde eraan toe dat Turkije een belangrijke bondgenoot blijft.

Hij benadrukte ook dat de NAVO de inspanningen van de Verenigde Naties voor een vreedzame oplossing van conflicten in Libië en Syrië steunt.