Turkije heeft lak aan Griekenland, Israël, Egypte, Verenigde Arabische Emiraten en gaat door met boren zoals gepland in Libië-deal

Yavuz schip klaar om te boren in de Westelijke en Oostelijke Middellandse Zee. Turkse Oorlogschepen beschermen boorschip Yavuz

Het door de staat gerunde oliebedrijf Turkish Petroleum heeft een aanvraag ingediend om te beginnen met boren in delen van het oostelijke Middellandse Zeegebied, zoals uiteengezet in de omstreden maritieme grensovereenkomst van het land met de Libische regering in Tripoli, zei minister van Energie Fatih Donmez donderdag.

In een interview met Anadolu Agency zei Donmez dat de plannen voor de exploratie van gas en olie in Turkije zullen verlopen zoals voorzien in de overeenkomst van 27 november 2019, die tot doel heeft een exclusieve economische zone te creëren van de zuidelijke Middellandse Zeekust van Turkije tot de noordoostkust van Libië.

Cyprus, Egypte en Griekenland hebben de Libisch-Turkse overeenkomst allemaal veroordeeld als strijdig met het internationaal recht.

Donmez zei ook dat Turkije van plan is om vanaf juli voor de eerste keer in de Zwarte Zee te boren.