Trump: “Turkije kan de levering van de belangrijkste onderdeel van F35 weigeren”

De Amerikaanse president Donald Trump liet donderdag doorschemeren dat hij een overeenkomst met Turkije voor het F-35-programma kan verbreken en de productie van alle onderdelen van de straaljager naar de Verenigde Staten kan verplaatsen.

“Het probleem is dat als we een probleem hebben met een land, je de jet niet kunt halen. We krijgen overal onderdelen. Het is zo gek. We moeten alles in de Verenigde Staten maken ”, vertelde Trump donderdag aan Fox News, en zei dat als de relatie van de VS met Turkije zou mislukken, Turkije de levering van belangrijke onderdelen zou kunnen weigeren.

Op de vraag of het mogelijk zou zijn om de productie volledig naar de VS over te dragen, zei Trump: “Ja, we doen het omdat ik al dat beleid verander.”

De Amerikaanse president bevestigde ook dat Turkije belangrijke onderdelen van de jet blijft produceren, ook al zou zijn deelname aan het programma in maart worden “afgebouwd”, nadat de VS vorig jaar bezwaar had gemaakt tegen de aankoop van een Russisch raketsysteem door Ankara.

“We maken F-35’s – erg belangrijk, de grootste jet ter wereld – waar het hoofdgedeelte van de jet in Turkije wordt gemaakt en vervolgens naar hier wordt gestuurd”, zei Trump.

De Turkse directeur van de defensie-industrie, Ismail Demir, vertelde Reuters vorige week dat Turkije nog steeds onderdelen produceert en levert voor Amerikaanse F-35-jets, ondanks dat het in 2019 uit het programma is geschorst.

“Er was een afspraak in de Verenigde Staten dat er na maart 2020 niets meer zou worden gekocht van Turkije voor de F-35’s, maar die aanpak is er niet meer”, vertelde Demir aan Reuters. “Onze bedrijven zetten hun productie en levering voort.”