Pentagon tekent contract voor maritieme systemen met Turkse orders

Een verticale raketsysteemeenheid op het dek van de Amerikaanse geleide raketvernietiger USS Milius DDG69 op de Amerikaanse marinebasis in Yokosuka, Japan

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft een contract getekend met het Britse defensiebedrijf BAE systems voor de ontwikkeling van het MK-41 Vertical Launch System (VLS), zei het Pentagon dinsdag in een verklaring, die ook de orders van Turkije omvat die zullen worden gebruikt op “I Class” fregatten van de Turkse marine.

De verklaring zei dat ongeveer 68% van het contract van $ 42,8 miljoen eigendom is van de Amerikaanse marine, terwijl 11% afkomstig is uit Japan, 6% elk uit Australië, Noorwegen en Nederland en ongeveer 3% uit Turkije.

Hoewel nog niet is gespecificeerd hoeveel van de MK-systemen die worden gebruikt bij het transport en de lancering van raketten zullen worden geproduceerd, zal de productie in juli 2023 worden voltooid.

Het ontwerp van de MK-systemen is van de Amerikaanse Lockheed Martin.

“I-klasse” fregatten die zijn uitgerust met MK-41 verticale lanceersystemen zullen de luchtverdediging op middellange hoogte bieden aan schepen die ze vergezellen.

Het systeem zal worden gebruikt in TCG Istanbul, het eerste fregat van de “I-klasse”, ook wel bekend als de “Stack-klasse” van de Turkse marine.

Het Turkish Naval Forces Command voltooide het ontwerp van fregatten van de “I-klasse” binnen twee jaar, op basis van de ontwerpen van de Ada-klasse Corvette.

Turkije ontwikkelt ondertussen ook nationale verticale lanceersystemen.

Er wordt gesteld dat de binnenlandse luchtverdedigingssystemen zullen worden gebruikt voor de fregatten TCG İzmir (F-516), TCG Izmit (F-517) en TCG İçel (F-518).