“VAE brengt chaos in het Midden-Oosten”

Turkije beschuldigde dinsdag de Verenigde Arabische Emiraten van het veroorzaken van chaos in het Midden-Oosten door zijn interventies in Libië en Jemen. Deze beschuldigingen zullen waarschijnlijk de spanningen tussen de regionale rivalen zullen doen oplaaien.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu reageerde op kritiek op de rol van Turkije in het Libische conflict, waar het militair personeel heeft ingezet ter ondersteuning van de internationaal erkende legitieme regering in Tripoli.

De Verenigde Arabische Emiraten en Egypte, die de krachten steunen van putschist generaal Khalifa Haftar die de Libische hoofdstad proberen te bestormen, hebben maandag een gezamenlijke verklaring afgelegd met Griekenland, de Grieks-Cypriotische regering en Frankrijk, waarin zij “de Turkse militaire inmenging in Libië” veroordelen.

Çavuşoğlu vertelde in een televisie-interview dat de Verenigde Arabische Emiraten, samen met Egypte en andere landen die hij niet noemde, “probeerden de hele regio te destabiliseren”, maar hij noemde Abu Dhabi voor bijzondere kritiek.

‘Als je je afvraagt wie deze regio destabiliseert, wie chaos brengt, dan zouden we zonder aarzelen Abu Dhabi zeggen’, zei hij.

‘Het is een realiteit dat zij de kracht zijn die Libië van streek heeft gemaakt en Jemen heeft vernietigd.’

De banden tussen Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten zijn gespannen door de steun van Ankara voor Qatar nadat vier Arabische landen, waaronder de VAE, in 2017 sancties tegen Doha hebben opgelegd.