Turkije’s nieuwe COVID-19-medicijn klaar voor menselijke tests

TR-C 19, een COVID-19-medicijn ontwikkeld door de Turkse Health Sciences University (SBU) en VSY Biotechnology-bedrijf, zal binnenkort aan patiënten worden toegediend.

In gesprek met Anadolu Agency (AA) zei SBU-rector Cevdet Erdöl dat Turkije serieuze stappen heeft gezet in de uitdaging om een remedie te vinden voor het nieuwe coronavirus. Hij voegde eraan toe dat TR-C 19 zo’n voorbeeld is dat kan worden getest op vrijwilligers. De drug krijgt binnenkort een licentie.

Erdöl zei dat de samenwerking tussen de Turkse universiteiten en de gezondheidszorg door de pandemie belangrijker dan ooit is geworden.

“TR-C 19, dat ook wordt ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, neutraliseerde het eerder in het laboratorium geïsoleerde coronavirus. Het is klaar om te worden getest op vrijwillige COVID-19-patiënten. We wachten op de nodige goedkeuringen en zijn van plan binnenkort TR-C 19 in licentie te geven”, merkte Erdöl op.

Ercan Varlıbaş, voorzitter van VSY Biotechnology, zei dat het bedrijf in 66 landen actief is en al zijn potentieel gebruikt om de strijd van Turkije tegen de coronaviruspandemie te helpen.

“VSY Biotechnology heeft veel baanbrekende onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten uitgevoerd. COVID-19-medicijn TR-C 19 is een van de belangrijkste projecten. Het niveau van samenwerking dat we met de SBU hebben gehad, speelt een belangrijke rol bij het implementeren van het medicijn. proces in korte tijd”, zei Varlıbaş.

Zowel Erdöl als Varlıbaş zei dat de ontwikkelingen met betrekking tot het TR-C 19-medicijn binnenkort met het publiek zullen worden gedeeld.

De Turkse staat en particuliere bedrijven zijn gemobiliseerd om COVID-19-geneesmiddelen en vaccins te ontwikkelen. Het land heeft enorme investeringen gedaan om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen pandemieën. TÜBİTAK, het belangrijkste wetenschappelijke orgaan van Turkije, heeft de afgelopen vijf jaar TL 2,3 miljard ($ 300 miljoen) geïnvesteerd in de ontwikkeling van 16 vaccin- en andere medicijnprojecten.

Daarnaast zijn er 16 projecten voor medicijnen en vaccins die worden uitgevoerd door het “COVID-19 Turkije-platform”, dat bestaat uit 225 onderzoekers van 25 universiteiten, acht openbare onderzoeksinstanties en acht particuliere bedrijven.

Het Turkse Yunus Emre Institute heeft ook een online wetenschappelijke hub gelanceerd om onderzoekers te helpen bij het ontwikkelen van een vaccin voor COVID-19. De portal, covid19.tabipacademy.com, is een ondergeschikt project van het Academic and Scientific Cooperation Project of Turkey (TABİP). Het is een online wetenschappelijke diplomatiehub die Turkse en buitenlandse onderzoekers samenbrengt om een lokale, nationale wetenschappelijke inventaris voor Turkije op te stellen. De nieuw opgerichte portal stelt alle belanghebbenden die hard werken in staat om een remedie voor het coronavirus te vinden en stelt professionals in staat om de meest up-to-date wetenschappelijke studies en technologische ontwikkelingen uit betrouwbare bronnen te volgen.