Turkse voetbalclubs kunnen 1 miljard lira verliezen door COVID-19

Turkse voetbalclubs zouden tot 1 miljard Turkse lira ($ 143,2 miljoen) aan inkomsten kunnen verliezen als de resterende wedstrijden in de Super League dit seizoen niet worden voltooid, volgens een rapport van Aktif Bank.

Aktif Bank, die de Passolig-kaart voor elektronische kaartverkoop beheert, zei in haar “Football Economy Report Before and After COVID-19” dat de grootste verliezen op wedstrijddagen, uitzendingen en commerciële inkomsten zouden zijn.

Er zijn 72 wedstrijden over acht weken die nog moeten worden gespeeld in de Super League, de beste vlucht van het Turkse voetbal.

Als dit seizoen niet kan worden voltooid vanwege de uitbraak van het coronavirus, verliezen Super League-clubs omroepinkomsten ter waarde van 172,8 miljoen lira ($ 24,75 miljoen), aldus het rapport.

Aktif Bank schatte de omzetverliezen van de Super League op 100 miljoen lira ($ 14,3 miljoen) als het seizoen zou worden hervat als gesloten deuren.

De uiteindelijke beslissing over hoe en wanneer de Turkse Super League dit seizoen opnieuw kan worden gestart, wordt binnen zeven tot tien dagen genomen, zei een lid van de Coronavirus Science Committee van het Turkse ministerie van Volksgezondheid maandag.

De voetbaleconoom Tuğrul Akşar, die vorige maand op nieuwssite T24 schreef, zei dat het COVID-19-coronavirus het Turkse voetbal had getroffen nadat zijn immuunsysteem was aangetast door langdurige financiële en administratieve problemen.

‘Ons voetbal heeft het coronavirus opgelopen terwijl het ziek was’, schreef hij.

De Turkse Super League heeft de op twee na hoogste schuld in het Europese voetbal opgebouwd door jaren van te hoge uitgaven voor transfers, buitensporige lonen en beperkte regelgeving.