Turkije gaat ventilatoronderdelen en medische apparatuur verkopen aan de VS

De Turkse regering heeft een uitvoervergunning goedgekeurd om medische apparatuur en reserveonderdelen voor ventilatoren te verkopen aan de Verenigde Staten om het coronavirus te bestrijden, vertelde een Turkse functionaris aan het Midden-Oosten Eye.

De Verenigde Staten hebben eerder deze maand Turkije benaderd met het verzoek om een grote lijst met items te kopen, waaronder medische maskers, ventilatoren en handschoenen. Medische apparatuur kan niet worden geëxporteerd tenzij de Turkse regering instemt met een vrijstelling voor het land.

“President Recep Tayyip Erdoğan heeft zondag tijdens een telefoongesprek met president Donald Trump gezegd dat hij een vrijstelling zou verlenen voor sommige goederen die de VS hadden aangevraagd”, zei de Turkse functionaris.

“De verzending omvat hazmatpakken en -maskers, evenals de reserveonderdelen die nodig zijn voor het productieproject van de ventilator van Ford.”

Hoewel Turkije het land is geworden met het hoogste aantal gevallen in zijn regio, met meer dan 90.000 patiënten en 2.140 sterfgevallen, zijn de intensive care-afdelingen slechts 60% van hun capaciteit en is er geen tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen.

Turkije heeft tot nu toe medische apparatuur naar bijna 40 landen gestuurd, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië.