Hakan Sükür werkt als Uber-taxichauffeur

Hakan Sükür was jarenlang een van de grootste iconen van het Turks voetbal. Na een politiek conflict zet hij zijn leven voort in de Verenigde Staten. Hij deed de onderstaande uitspraken tegenover Duitse Die Welt.

“Na het verlaten van de AKP-partij begon de vijandigheid. Er werden stenen naar de winkel van mijn vrouw gegooid, mijn kinderen werden op straat lastiggevallen. Na elke uitspraak die ik deed volgden bedreigingen. Nadat ik was vertrokken sloten ze mijn vader op en werd alles wat ik bezat geconfisqueerd. Ik heb nergens op de wereld meer iets over. Erdogan heeft me alles afgepakt.”

“Mijn vrijheid, het recht om mijn standpunten uit te leggen, om mezelf uit te drukken, het recht om te werken. Het is een enorm moeilijke tijd voor hen. Iedereen die iets met mij te maken heeft, heeft financiële problemen. Ik heb een tijd een café gehad in Californië. Rare mensen kwamen echter langs om Dombra-muziek te spelen. Toen ik bij de AKP ging, was Turkije een land dat zich aan de standaarden van de Europese Unie hield en veel investeringen vanuit Europa kreeg. Maar de politiek van Erdogan heeft slechte tijden veroorzaakt en het land is een compleet andere kant opgegaan: richting het Midden-Oosten in plaats van Europa.”

“Voetbal is, net als op veel andere plekken, niet vrij en autonoom in Turkije. Maar we worden aangevallen in de media als we daar iets over zeggen. Ze willen ervoor zorgen dat andere atleten het vanwege de intimidatie niet durven om hun mond open te doen. Ik heb alleen maar legale dingen gedaan in mijn land. Maar omdat mijn naam Hakan Sükür is, word ik nu gebruikt om mensen te intimideren. Kunnen ze laten zien dat ik een misdaad heb begaan? Nee. Ze zeggen alleen maar ‘verrader’ en ‘terrorist’.”

“Ik ben een vijand van de regering, niet een vijand van de staat, van de Turkse natie. Ik houd van onze vlag, ons land. Ik ben niet door de Minister van Sport, maar door president Erdogan. Zo’n beslissing, zonder dat er een rechter aan te pas is gekomen, is gewoon een bevel vanuit de top.”

Zijn nauwe banden met terreurbeweging FETÖ werd hem ‘fataal’. Hierdoor ziet hij zichzelf gedwongen om momenteel in Washington zijn brood te verdienen als Uber-chauffeur.